Bild av Проект Мира: https://www.pexels.com/sv-se/foto/kvinna-som-leker-med-en-baby-pa-golvet-20899183/

Återhämtning Efter Graviditeten: Viktiga Näringsämnen och Tillskott För Nyblivna Mammor

Att vara nybliven mamma är en otrolig upplevelse, men det innebär också stora förändringar för kroppen. Under graviditeten går kroppen igenom många påfrestningar, och efter förlossningen är det viktigt att återställa balansen för att känna sig stark och energisk igen. I det här blogginlägget kommer vi att titta på vanliga näringsbrister hos nyblivna mammor och vilka tillskott som kan hjälpa både med återhämtning och viktminskning efter graviditeten.

Vanliga Näringsbrister Efter Graviditeten

Efter förlossningen kan kroppen ha brist på flera viktiga näringsämnen. Här är några av de vanligaste:

  • Järnbrist: Många kvinnor har järnbrist efter förlossningen, särskilt om de har haft blodförlust. Detta kan leda till trötthet och svaghet. Järnrika livsmedel och tillskott kan hjälpa till att fylla på depåerna. Studie: En studie publicerad i Journal of Obstetrics and Gynecology fann att kvinnor kan ha kvarstående låga järnnivåer flera månader efter förlossningen.

  • Vitamin D: Vitamin D är viktigt för benhälsa och immunfunktion. Låga nivåer av vitamin D är vanligt efter graviditeten, vilket kan påverka energi och allmänt välbefinnande. Ett D-vitamin tillskott, speciellt under vintermånaderna, kan vara avgörande för att må bra .Studie: Enligt forskning publicerad i American Journal of Clinical Nutrition är låga nivåer av vitamin D vanligt förekommande hos nyblivna mammor och kan påverka barnets hälsa via bröstmjölk.

  • Kalcium: Kalciumbehovet ökar under graviditeten och amningen. Det är viktigt för benhälsa och för att förhindra att kalcium tas från mammans benreserver. Tillskott eller kalciumrika livsmedel som mejeriprodukter och gröna bladgrönsaker kan vara ett bra tillskott i kosten. Studie: Enligt en rapport från National Institutes of Health kan kvinnor som ammar ha ett ökat behov av kalcium för att bibehålla bentätheten.

  • Folat (Vitamin B9): Folat är viktigt för energiproduktion och blodbildning, särskilt under amning. Många multivitaminer för postpartum innehåller extra folat för att stödja både mamma och barn. Studie: En artikel i The Journal of Nutrition föreslår att mammor som ammar kan behöva ökat folatintag för att upprätthålla tillräckliga nivåer för både sig själva och sitt barn.

Tillskott som Kan Hjälpa Med Viktminskning Efter Graviditet

Att återgå till en hälsosam vikt efter graviditeten kan ta tid, men det finns några tillskott som kan stödja processen på ett hållbart sätt:

  1. Omega-3 (DHA/EPA): Omega-3-fettsyror är antiinflammatoriska och kan hjälpa till med fettförbränning samt stödja hjärnans hälsa både för mamma och barn (om du ammar). De bidrar också till att stabilisera blodsockret, vilket kan underlätta viktminskningen.

  2. Probiotika: En frisk tarmflora kan vara nyckeln till viktminskning. Probiotika stödjer matsmältningen och kan bidra till att minska bukfett och hålla matsmältningen i balans. Forskning har visat att probiotikatillskott kan hjälpa kvinnor att återfå formen efter graviditeten.

  3. Postpartum Multivitaminer: Speciella multivitaminer för nyblivna mammor är anpassade för att möta behoven under amningsperioden och återhämtningen efter graviditet. Dessa innehåller vanligtvis järn, kalcium, vitamin D och andra viktiga näringsämnen för att stödja energinivåer och allmän hälsa.

  4. Proteinpulver: Ett högkvalitativt proteinpulver kan hjälpa till att bygga upp muskelmassa, vilket är viktigt för ämnesomsättningen. Att öka proteinintaget hjälper även till att stabilisera blodsockret och minska sug efter onyttig mat, vilket underlättar en hälsosam viktminskning.

  5. Adaptogener: Växtbaserade tillskott som ashwagandha kan hjälpa till att balansera hormoner och minska stress, vilket i sin tur kan hjälpa till med viktminskning efter förlossningen. Adaptogener har också visat sig stödja återhämtningen och öka energin.

Viktiga Tips För Återhämtning Efter Graviditeten

Förutom rätt tillskott finns det några nyckelstrategier som kan hjälpa dig att känna dig stark och energisk efter graviditeten:

  • Fokusera på näringsrik mat: Ät en balanserad kost som är rik på fullkorn, magra proteiner, hälsosamma fetter och massor av frukt och grönsaker.
  • Sov när du kan: Sömnbrist kan påverka viktnedgången och energin negativt. Försök att vila när barnet sover för att ge kroppen den tid den behöver för att återhämta sig.
  • Träna försiktigt: Börja med lätt träning och lyssna på din kropp. Promenader, yoga och lätt styrketräning kan hjälpa till att bygga upp styrkan igen.

Stöd Din Hälsa På Ett Hållbart Sätt

Att vara mamma kan vara en utmaning, och din hälsa är viktigare än någonsin. Genom att säkerställa att du får i dig rätt näringsämnen och tillskott kan du känna dig stark, energisk och redo för vardagens utmaningar. Genom att välja tillskott som Omega-3, probiotika och högkvalitativa multivitaminer kan du både stödja återhämtningen och skapa hållbara vanor för din hälsa.

Kom ihåg, det viktigaste är att vara snäll mot dig själv och ge kroppen tid att återhämta sig. Med rätt näring och stöd kommer du att känna dig starkare för varje dag.


Köp våra noggrant utvalda produkter på Stella & Zoe idag, och hitta rätt kosttillskott för din postpartum-resa!

Image Credit: Laura Tancredi - Kvinna med Grapefrukt