Aldrig utan min vattenflaska - då bör du läsa det här inlägget!

Aldrig utan min vattenflaska - då bör du läsa det här inlägget!

Aldrig utan min Vattenflaska!

- High Five! Då lider du iaf inte av vätskebrist! :)

Men låt oss göra en hälsokontroll på din vattenflaska. Den eviga favoritflaskan kan nämligen i värsta fall göra mer skada än nytta.

Artikeln hämtad och översatt från: poosh.com Bild av Наталья Хоменко, Pexels

Shaun Veran är mikrobiolog, COO och medgrundare av OURA, ett varumärke som fokuserar på att skapa produkter som är designade för att motverka tillväxten av mikrober* och därigenom bidra till en renare och mer hygienisk miljö för sina användare. 

Shaun vill att alla ska veta att även om vattenflaskor kanske bara innehåller vatten, blir dem smutsiga snabbt. Alldeles förvånansvärt snabbt.

- Mikrober kan komma direkt från vattnet men de flesta mikrober kommer från personen som dricker vattnet. Varje gång vi tar en klunk, introducerar vi nya mikrober från vår mun och hud, vilket tillslut bidrar till en bakteriell cocktail i vattenflaskan, förklarar han.

De vanligaste mikroberna som överförs från vår hud och våra svalg är Staphylococcus och Streptococcus, vilket enligt Shaun kan leda till hud- och luftvägsinfektioner.

- Vattenflaskor kan också samla olika mikrober från miljön - luft, damm och kontaktytor. Dessa fastnar på flaskans yttre och kommer så småningom in i flaskan, fortsätter Shaun. Han påminner alla om att "dagligen" rengöra och desinficera våra händer, annars "kan avföringsbakterier som E. coli också hitta sin väg in i... just det; vattenflaskan. 

Enligt Shaun avgör variabler som användningsgrad, rengöringsfrekvens och vattenflaskans material hur "smutsig" en specifik vattenflaska blir. En annan faktor som också kan påverka hur snabbt mikrober förökar sig i din vattenflaska är vad du häller i den.

- Bakterier kan växa i många miljöer, men om vi dessutom tillsätter en dryck med socker i vattenflaskan påskyndar sockret tillväxten ytterliggare.

Men tänker du, är allt farligt nuförtiden? Vi översköljs av kunskap från alla håll och kanter. Dessa sanningens bomber kan kännas som ytterliggare en pekpinne. Men Shaun försäkrar att det finns enkla bot på problemet.

Här är Mikrobiologen Shaun's fem tips för att hålla vattenflaskan ren:

  1. Daglig rengöring Tänk på att rengöra din vattenflaska dagligne - som att du diskar ett dricksglas eller mattallrik. Daglig rengöring av din flaska förhindrar uppbyggnaden av bakterier. Och om du har fyllt vattenflaskan med något annat än vatten, är det ännu viktigare med en grundlig rengöring efter varje användning. Se till att använda varmt, såpigt vatten och en borste. Alternativt kan du använda en diskmaskin om din flaska är diskmaskinssäker.
  2. Desinfektion Du bör desinficera din vattenflaska varje vecka. Allt du behöver är kokande vatten. Ta det heta vattnet, häll det direkt i din flaska till toppen och låt det stå i tre till fem minuter innan du häller ut det. Det kommer att döda allt inuti flaskan.
  3. Torkningstid Öppna flaskan och låt den lufttorka helt, eftersom bakterier trivs i fukt behöver flaskan torkas torr.
  4. Rengöringsborstar avsedda för sugrör och flaskor Kom åt alla skrymslen och vrår (detta gäller särskilt för flaskor med sugrör eller komplexa lock) inuti gummiläppen, längs med korken och inne i sugröret eller munstycket. Dessa områden är ofta fulla av bakterieuppbyggnad.
  5. Välj klokt Välj hållbara material som rostfritt stål eller glas, vilka är lättare att rengöra. Material som dessa är en mindre inbjudande miljö för bakterier att föröka sig på.
*Mikrober är mikroskopiska organismer som inkluderar bakterier, virus, svampar och protozoer. Dessa organismer finns överallt i naturen och kan vara både nyttiga och skadliga för människor och andra organismer. Mikrober spelar en viktig roll i ekosystemet genom att bryta ner organiskt material, producera syre, och vara involverade i olika biokemiska processer. Ibland kan vissa mikrober orsaka sjukdomar hos människor och andra djur, medan andra används för att producera livsmedel, mediciner och andra produkter.