Bästa hårborsten efter hårtyp

Bästa hårborsten efter hårtyp

Finn den bästa hårborsten för ditt hår

Artikeln är översatt och delvis hämtad från byrdie.com by  DEVEN HOPP

- Hår är olika elastictiskt och går därför av olika lätt eller svårt, säger kändisfrisören Michael Dueñas. En hårborste med för starka borst kan därför få känsliga hårstrån att brytas av, fortsätter han. Och en borste med för svaga borst kommer inte fungera få ett annat hår. Precis som en mekaniker behöve rätt verktyg beroende på jobbet behöver du rätt hårborste för ditt hår, menar Dueñas.

Till skillnad från hårvårdsprodukter tenderar hårborstar inte att ha samma typ av märkning som indikerar vilken borsttyp som passar bäst för olika hår. Därför vände sig onlineplattformen Byrdie (som fokuserar på skönhet, hudvård och välbefinnande) till två kändisfrisörer för att ta hjälp i djungeln av hårborstar för olika hårtyper och hårkvalitér. 

Bästa hårborsten för fint till mediumtjockt hår

Termix Professionell Pneumatiska Borste med Naturligt Vildsvinsborst, 299 kr

Fint till mediumtjockt hår kan underhållas och stylas med i princip vilken borste som helst, men en borste av äkta svinborst är verkligen guld för ett fint till medelfylligt hår.

-Svinborstborstar har en struktur som påminner om mänskligt hår, vilket gör att borsten fördelar hårbottens naturliga oljor genom håret optimalt, hårets naturliga oljor verkar smörjande och ger håret glans och friskhet," förklarar frisör och lockexperten Ona Diaz-Santin.

En prisvärd svinborste som lyfter bort smuts, damm och partiklar samtidigt som den omfördelar de naturliga oljorna från hårbotten från rot till topp är Termix Professionell Pneumatiska Borste med Naturligt Vildsvinsborst. Betrakta denna skonsamma, effektiva hårborste som den sista ingrediensen i receptet för en perfekt hårdag.

Bästa hårborsten för tunt, känsligt eller skadat hår

Bass Brushes Semi Oval Hairbrush with Soft Natural Bristles $19.00

Svinborstborstar är utmärkta även för dem med känsligt hår, men se till att välja en med extra mjuka borstar för att undvika onödigt slitage på håret. Bass Brush's Semi Oval Hairbrush with Soft Natural Bristles ($19) är avsedd att stimulera hårbotten, öka cirkulationen till hårfollikeln, vilket är idealiskt för hår som behöver extra kärlek och omsorg. Alla naturliga svinborstborstar är skonsamma, men om ditt hår tunnas ut eller är speciellt ömtåligt, använd alltid en mjukare typ av borst.

Bästa hårborsten för medium till tjockt hår

Yves Durif Vented Brush $95.00

Dueñas rekommenderar Yves Durif Vented Brush ($95) för personer med medium till tjockt hår och säger att borsten är utmärkt för föning och för att jämna ut både statisk elektricitet och frissighet. Dessutom är den utmärkt för att reda ut trassel och kan användas på både blött och torrt hår.

Bästa hårborsten för mycket tjockt och/eller grovt hår

KOH-I-NOOR Pastel-colored pneumatic hairbrush with plastic bristles, fr. 599-699kr

Flexibla svinborstborstar kommer inte tämja ett tjockt eller grovt hår. Så, för att tränga igenom hår som är extra tjockt, bör du använda en nylonborste. Nylonborstar fungerar på liknande sätt som deras helt naturliga motsvarighet svinborsten, men nylonborstar är styvare och ger mer kontroll. Dessutom är nylonborstar värmetåliga, vilket gör dem lämpliga för användning med ex. varma verktyg som en hårtork, säger Diaz-Santin. "Nylonborstar tål värmen utan att smälta, vilket möjliggör effektiv styling och utjämning av grovt och/eller tjockt hår," avslutar hon. 

KOH-I-NOOR Pastel-colored pneumatic hairbrush (599-699kr) med nylonborst och ball tips (rundade ändar som består av små kulor) är speciellt utformade för att reda ut tjockt/grovt hår som tenderar att vara svårare att styla. Ball tip-ändarna är utformade för att vara skonsamma mot hår och hårbotten och minskar risken för att slitage på håret samt verkar skonsamt mot hårbotten. Borsten kan användas på både blött och torrt hår. Tack vare den pneumatiska gummidynan är borsten idealiska för långt, tjockt hår.

Bästa hårborsten för lockigt hår

Kent Woodyhog Wood Bristle Narrow Detangling Hair Brush $28.50

Det är dags att överge idén om att lockigt hår inte kan borstas. Lockigt hår kommer förvisso med en del unika utmaningar, men med rätt verktyg kan du tackla dem alla, säger Diaz-Santin. Hon rekommenderar träborstar för att minska statisk elektricitet, frissighet och flygande hårstrån. Och för att hålla lockarna i toppform, leta efter en hårborste med träpinnar som sitter brett isär.

Bästa hårborsten för kortklippta frisyrer/lugg

Spornette de Ville  Rounder Boar Bristle Hair Brush 1.5” $20.00

För att jämna ut kortklippt hår och lugg, välj en liten rund borste med svinborst. Svinborst är utmärkta för att skapa elektricitet; de fångar varje hårstrå, vilket gör en svinborstborste till en dröm för styling av korta strån. Oavsett om målet är ett smidigt och elegant utseende eller om du vill ha en extra volymboost, så kommer detta lilla under att ta dig dit. Men nästan viktigare än själva hårborsten är materialet på själva borsten, säger Diaz-Santin. "Fokusera på trä eller keramik—aldrig metall," betonar hon. 

Bästa hårborsten för kanter

Dosso Beauty Foldable Edge Brush $6.00

Slutligen har vi det lilla borstverktyget som Dueñas svär vid.  Den här lilla borsten är lätt att använda och utformad för att tas med på resan. Den erbjuder en dubbeländad borste som har mjuka svinborst på ena sidan och en kam på den andra. Med den kombinationen kan du styla dina kanter med lätthet!