Jade Rollers och Gua Sha-verktyg

Jade Rollers och Gua Sha-verktyg

Snabbguide till Jade Rollers och Gua Sha-verktyg

Jade Rollers och Gua Sha-stenar är ursprungligen tillverkade av naturliga ädelstenar och används t.ex. för att ge effektiv och stimulerande ansiktsmassage - med fördelar så som exempelvis vackrare hud!

Namnet Jade rollers syftar till att att det rullande ansiktsverktyget från början var tillverkat av Jade-sten. Men idag kan en Jade Roller vara tillverkade av vilken stark och naturlig ädelsten som helst  exempelvis Rosenkvarts eller Ametist. Oavsett vilken sten massageverktygen är tillverkade av är fördelen med massagen densamma - dock sägs varje ädelsten besitta olika andliga betydelser och fördelar. 

Historia

Jade rollers har ökat i popularitet de senaste åren och är en mycket omtyckt stapelvara bland skönhets- och hudvårdsentusiaster, men de är faktiskt ingen ny uppfinning utan en flera århundraden gammal kinesisk skönhetsritual. Användningen av Jade Rollers sägs ha sitt ursprung under Qing-dynastin. Den kinesiska kejsarinnan Dowager Chi sägs ha använt en Jade Roller, numera finns den att beskåda i Qing-dynastins palatsmuseum i Peking.

Men före Jade Rollerns tid finner vi det vi idag kallar för Gua Sha, en teknik och verktyg som är ännu äldre än Jade Rollern! Gua Sha- stenarna sägs ha uppstått redan under Ming-dynastin (1368-1644) när de användes som en del av kinesisk traditionell medicin, nära kopplad till tron på Chi eller Qi, dvs energin som flödar genom kroppen. Tekniken som används när man jobbar med Gua Sha sägs hjälpa kroppen att lösa upp blockerad energi/blockerat energiflöde. När energin kan flöda fritt genom kroppen igen minskar eventuell smärta och inflammation som uppkommit av blockerad energi.

Roller eller Gua Sha?

Jade Rollers och Gua Sha ger många liknande fördelar - Lymfatisk dränering, ökad cirkulation och blodflöde, kyla, minskad spänning i muskler och minskad svullnad.  Hudenton, elasticitet och struktur förbättras.

Jade rollers är något lättare att använda, mindre specialiserad teknik krävs. Gua sha kan ge ett djupare tryck och ett mer effektivt lyftande och skulpterande resultat, samt sägs lindra spänningar i käkar och muskler mer effektivt.

Det finns inget som visar på att det ena verktyget är bättre än det andra utan prova båda verktygen med olika tekniker och stilar för att hitta vad som fungerar bäst för dig!

Till exempel kan du vilja använda din Jade Roller på morgonen för en snabb ansiktsmassage, och din Gua sha på kvällen för en djupare ansiktsmassage, när du har mer tid och din hud kan dra nytta av alla fördelar när du sover.

Att använda dina verktyg regelbundet och konsekvent kan ha så många fördelar för din hud så som exempelvis:

  • Hjälpa hudvårdsprodukter att tränga djupare in i huden för optimalt resultat
  • Förbättra cirkulationen, för en naturligt mer strålande hudton
  • Minska svullnad
  • Kyla och lugna huden
  • Förbättra hudens ton, elasticitet och struktur
  • Lyfta och skulptera
  • Ge avkoppling och självvård
  • Lätta spänningar i ansikts- och nackmusklerna

Vad är lymfatisk dränering?

Lymfan är en färglös vätska som cirkulerar genom kroppens lymfsystem, ett nätverk av lymfkärl och lymfkörtlar/lymfnoder i kroppen. Lymfan spelar en viktig roll i immunförsvaret genom att transportera vita blodkroppar och avlägsna avfall och bakterier från vävnader till lymfkörtlarna/noderna där de kan filtreras och elimineras från kroppen. Lymfan hjälper också till att transportera näringsämnen och syre till cellerna och reglerar vätskebalansen i kroppen. Vi kan hjälpa lymfsystmets process genom att använda tekniker som uppmuntrar lymfan att flöda till kroppens lymfnoder/körtlar. Här är en bra bild på var lymfnoderna och kötlarna kan hittas i ansiktet och nacken - så när du använder dina verktyg vill du alltid arbeta mot dessa.

Hur man går tillväga:

Förvara din Jade Roller eller Gua Sha i kylskåpet för extra svalkande effekt mot huden.

Använd tillsammans med en ansiktsolja eller ett serum - morgon och/eller kväll som en del av din hudvårdsrutin. Vissa hudvårdsexperter rekommenderar att använda med en toner eller bara med vatten, detta är också bra, experimentera och se vad du föredrar. Du behöver få "glid" med stenen så det inte gör ont.

Jade Roller

Börja med din nacke och arbeta dig uppåt i ansiktet. Rulla upp och ut mot kinderna från hakan, eller från mitten utåt på pannan. Den mindre rullen kan användas för ögonen och runt munnen. Rulla alltid åt ett håll för att lymfatisk dränering ska vara effektiv, rulla aldrig fram och tillbaka.

Gua Sha

Dra din Gua Sha längs huden och arbeta mot dina öron. Håll din Gua Sha ganska platt mot huden, använd den långa kanten längs områden som dina kinder och panna, den böjda fördjupningen för att skulptera din käklinje och den lilla änden runt dina ögon.

Källor: Tidningen Hälsa, Aquamarina Beauty, Camilla Beijar

Foto av: KATRIN BOLOVTSOVA från Pexels