Daglig hudvårdsrutin

Naturlig Hudvård - vad är det och varför?

Som jag nämnde i tidigare inlägg så är jag väldigt intresserad av innehåll i produkter och jag väljer gärna "rena produkter" med det menar jag precis som kockarna hänvisar till "rena råvaror" dvs ursprungliga råvaror av bra kvalitet. En ren matprodukt kan till exempel vara färskpressad juice som består av 100% frukt, bär eller grönsaker. När det kommer till hudvård kan en ren produkt exempelvis vara en ren olja som t.ex. arganolja, mandelolja eller nyponrosfröolja. Men jag väljer också produkter med blandade rena ingredienser eller det vi har kommit att kalla för naturliga hudvårdsprodukter. Vilket leder till begreppet Naturlig hudvård.

VAD ÄR NATURLIG HUDVÅRD? Naturlig hudvård innehåller en hög andel ingredienser som härstammar från naturen. Exempel på naturliga ingredienser är lavendel, aloe vera, sheasmör och bakuchiol. Bakuchiol kallas även "Naturens retinol" och främställs genom extraktion från frön eller löv av busken Psoralea corylifolia, en växt som även kallas babchi eller babchi-frö. Bakuchiol anses av många vara en riktig stjärningrediens eftersom den kallpressade oljan delar liknande egenskaper som A-vitamin dvs retinol. 

VAD ÄR SYNTETISKA INGREDIENSER? Kortfattat kan man säga att syntetiska ingredienser framställs i laboratorium. Många av de syntetiska ingredienserna finns inte i naturen kallas därför för syntetiska. Men syntetiska ingredienser kan också vara kopior av den naturliga varianten men som istället tas fram på syntetisk väg dvs i ett labb. Dessa kallas naturidentiska ingredienser, några exempel är t.ex. hyaluronsyra, A-vitamin och C-vitamin. 

Om man sammanfattar så finns det dom som förespråkar naturlig hudvård och dom som anser att syntetiskt framställda produkter är säkrare. Egentligen kan inte jag 100% säga att det ena är bättre än det andra. Det är kanske är mer av ett personligt val och vad man själv tycker passar ens livsstil. 

Men det är ju alltid tråkigt att inte ha en åsikt och åsikter har jag :) Jag föredrar naturlig hud- och hårvård av en anledning. Och det är för att det ideligen utvecklas nya kemikaler och ämnen, lagstifningen hinner inte med och vi vet inte konsekvenserna av alla kemikalier/syntetiska föreningar vi dagligen utsätts för i långa loppet. För mig känns det personligen bättre att välja "less is more". Samt att det finns många ämnen i skönhets- och hudvårdsprodukter som har uppmärksammats för att exempelvis: skapa obalans i huden, vara miljöstörande och påverka ekosystemen i ex våra sjöar och vattendrag, samt ämnen som misstänks vara hormonstörande, allergifrämkallande och till och med kunna vara cancerframkallande.

Ämnen jag därför undviker är:
- Silikoner
- Mineraloljor
- Parabener
- SLS
- PEG
- Artificiella dofter
- PFAS-ämnen*
- Plastpartiklar

Och för att slippa läsa innhållsförteckningar väljer jag därför produkter av mer naturlig härkomst och helst också ekologiska. Det känns bättre för mig, framförallt nu när jag är gravid och är noga med vad jag både äter och smörjer in mig med. :) Återigen jag kan fördjupa mig mycket mer i detta ämne. Men jag nöjer mig såhär för nu. 

Nästa inlägg kommer jag visa er mina hudvårdsrutin just nu! 

*PFAS exempel: Ammonium C6-16 Perfluoroalkylethyl Phosphate, Polyperfluoroethoxymethoxy difluoroethyl PEG phosphate, Polyperfluoromethylisopropyl ether, Perfluorononyl dimethicone, och Polytef (PTFE).

 Källor: skincity.comdrsannas.se