Sofies Hudvårdsrutin

Sofies Hudvårdsrutin

Äntligen helg och förhoppningsvis mindre stressade scheman för de flesta? Jag gillar att se helgen som en tid för påfyllning och om man så önskar, tid för mer lugn och återhämtning.

Utifrån mitt förra inlägg kring begreppet Naturlig Hudvård tänkte jag nu passa på att ge er min hudvårdsrutin. För tillfället, dvs just nu när jag är gravid i vecka 33 har jag helt valt bort aktiva ingredienser så som ex syror och A-vitamin, eftersom man är mer benägen att få pigmentförändringar under en graviditet. 

Så här kommer mina dagliga följeslagare:

  1. Gentle Everyday Cleanser, TAHNYC 329kr, 120 ml
  2. En bra ansiktsmist, just nu använder jag: Rose + Neroli, Hydra-Vitalizing Treatment Mist från Odacité, 460 kr, 50 ml
  3. Restore Nurture Crystal Hydrate, Restore & Deeply Repair, TAHNYC, 849 kr, 30 ml. Finns i mindre storlek fr. 429kr.
  4. Lip Cure, Tromborg 250 kr, 15 ml

En enkel rutin.

1. Rengöring. Att tvätta bort smuts, olja och smink från ditt ansikte är avgörande för att hålla huden i bra skick. Jag föredrar en mild rengöringsprodukt som bibehåller hudens pH-balans. När huden har sin rätta pH-balans får du ut optimalt av efterföljande produkter. Huden ska därför hållas i balans för att kunna bevara fuktbarriären och ge dig den där hälsosamma och strålande lystern. Finn en rengöring som passar din hudtyp och massera in produkten med cirkelrörelser på ansikte och hals. Skölj noggrant med ljummet vatten och klappa försiktigt huden torr med en ren handduk.

2. Ansiktsvatten/Ansiktsmist. Rengöring och ansiktsvatten är som " schampo och balsam " det hör ihop, skriver Johanna Lind Bagge på sin blogg. När jag googlar på Varför ska man använda ansiktsvatten/toner? så kan jag läsa följande: "Ansiktsvatten syftar framför allt till att återställa hudens pH-värde. Hudens pH-värde är nämligen en aning sur och ligger på runt 5,5 på skalan. Det sura pH-värdet skyddar huden mot bland annat skadliga bakterier och yttre påfrestningar, men eftersom kranvattnets pH är neutralt och ligger på 7 i skalan så rubbas den där balansen när du tvättar ansiktet. Därför behövs ansiktsvatten, för att återställa hudens tiill normala pH". Och det finns mer att läsa från den källa, om man önskar. Titta då in HÄR. Personligen använder jag främst ansiktsmist men ibland när jag tycker att jag behöver extra rengöring så drar jag gärna över ansiktet med Micellärvatten eller en toner. Att jag använder ansiktsmist har främst att göra med att jag som återfuktning använder oljor istället för hudkräm. Fukt tillsammans med en kroppsolja eller ansiktsolja hjälper oljan att snabbare absorberas in i huden. Tips på bra ansiktsmister till rimliga priser är: Ekologisk rosvatten från MORE - 249kr, 50 ml. och Ekologiskt lavendelvatten från More - 249kr, 50 ml. 

3. Ansiktskräm eller ansiktsolja. Jag väljer ansiktsolja eftersom en bra olja oftare är “renare” som produkt än en ansiktskräm pga att ansiktsoljan inte behöver konserveras på samma sätt som en kräm (eftersom oljan inte innehåller vatten). Jag finner många fördelar med att använda ansiktsoljor. T.ex. att ansiktsoljan ofta är mer koncentrerad med näringsämnen än en ansiktskräm eftersom oljan inte är “utspädd” med vatten. I rena oljor får du också en vitamincocktail till huden som stärker och skyddar. Ansiktsoljan ger också, enligt mig en synligare “antiageing-effekt” på huden eftersom vegetabiliska fetter motverkar torrhetsrynkor. Och kom ihåg att fukta huden i samband med att du använder oljor. Applicera ex ansiktsmist för att få in fuktsteget i rutinen. Använd gärna fukt både före och efter du applicerar din ansiktsolja. Finns massor av härliga ansiktsoljor att välja på, prova dig fram för att finna just din favorit. Hos Stella&Zoe har vi t.ex. varumärken som TAHNYC (dyrare märke) och MORE (lägre prisklass) som båda har härliga oljor för ansiktet som kan till godose många olika hudvårdsbehov. Exempelvis: Gold Cell, Restore, Soothe, Ren Ekologisk Nyponfröolja, Ren Ekologisk Arganolja och Ren Ekologisk Jojobaolja 

4. Läppvård. Jag avslutar alltid min hudvård innan jag går och lägger mig med att smörja in läpparna också. Det är så skönt att vakna med återfuktade och mjuka läppar. Min absoluta favoritprodukt som följt mig i flera år är Lip Cure från danska Tromborg. Tromborg har fantastiska produkter med fokus på innehåll.