Storken kom och sen kom mjölkstockningen

Storken kom och sen kom mjölkstockningen

Hej på er! 

Äntligen hinner jag med att uppdatera mellan amning, sömnlöshet och mjölkstockning... 

29/4 kom storken med en frisk och bedårande lillasyster. Ivy som vår dotter ska heta var beräknad till den 3/5 men kom 4 dagar innan BF :) Känner enorm ödmjukhet och tacksamhet (efter flera missfall) att äntligen kunna andas ut och njuta av att vi nu har fått ge Zoë en lillasyster. Och såklart - Ivy en storasyster!

Tanken är inte att vara allt för personlig i denna blogg. Utan jag önskar mer att bloggen ska "ge er" någonting och inte bara vara en ytterliggare en blogg om någons liv. 

Så i detta blogginlägg vill jag dela med mig av vad som händer när man får det som kallas mjölkstockning/stokning och när man faktiskt kan behöva söka hjälp/vård.

Jag har fått mjölkstockning och det är inte kul, vill jag lova. Detta är ett tillstånd där en eller flera mjölkgångar i bröstet blir blockerade. När en mjölkgång blir blockerad kan det leda till att mjölken inte hittar ut, dvs att det inte rinner ut ur bröstet eller brösten. Jag har bara drabbats av det här tillståndet i mitt högra bröst. Förutom att tillståndet kan vara väldigt smärtsamt så kan mjölkstockning även leda till att det inuti bröstet skapas en miljö där bakterier kan växa och orsaka en infektion. Denna infektion kan leda till en inflammatorisk respons i kroppen, vilket i sin tur kan resultera i plötslig feber.

Jag drabbades av hög feber, frossa, utmattning, orkeslöshet, smärta, rodnad, stelhet och svullnad så jag har med all sannolikhet åkt på en inflammation. Jag har tvingats ta febernedsättande efter rådgivning. Kombinationen som funkar bäst är 1 ipren och 2 alvedon. Jag valde dock att ta 1 ipren och 1 alvedon. Tackvare rådgivning av barnmorska fick jag veta att det är okej att ta ipren, även fast jag ammar, dvs när tillståndet verkligen kräver. Och jag behövde inte oroa mig för att det skulle vara farligt för Ivy.

Hur vet man när man ska söka vård för mjölkstockning?

Här är några situationer där det är lämpligt att kontakta en vårdgivare:

  1. Kraftig smärta: Om du upplever intensiv smärta i bröstet som inte lindras med amning, massage eller varma kompresser, är det en bra idé att söka vård.

  2. Feber: Om du har feber, särskilt om det är över 38 grader Celsius (100,4 grader Fahrenheit), särskilt i kombination med andra symtom på mjölkstockning, som bröstsmärta och svullnad, bör du kontakta en vårdgivare.

  3. Rodnad och värme: Om bröstet är rött, varmt eller ömt vid beröring, särskilt om detta inte är förknippat med normala amningsrelaterade förändringar, kan det vara ett tecken på mjölkstockning eller en infektion.

  4. Förvärrade symtom: Om dina symtom försämras trots hembehandling, som amning, massage och varma kompresser, är det en bra idé att söka vård för ytterligare bedömning och behandling.

  5. Allmän sjukdomskänsla: Om du känner dig allmänt sjuk, trött eller utmattad, kan det vara ett tecken på en infektion som kräver medicinsk bedömning och behandling.

Det är viktigt att ta symtom på mjölkstockning på allvar och att inte vänta för länge med att söka vård om du är osäker. En vårdgivare kan ge dig råd och behandling för att lindra symtomen och förhindra eventuella komplikationer.

Slutligen önskar jag ingen att behöva drabbas av mjölkstockning, det har verkligen varit tufft de senaste dagarna. Så jag hoppas du som läser det här slipper detta! 

Ta hand om er så hörs vi snart igen! :)