Skogsbad ”Forest Bathing” – Mer än bara en promenad i skogen?

Skogsbad ”Forest Bathing” – Mer än bara en promenad i skogen?

Har ni hört talas om begreppet ”Forest Bathing” eller skogsbad på svenska? Min nyfikenheten tog över. Vad innebär det egentligen att skogsbada, och funkar det verkligen?

I en tid där stress är en konstant följeslagare för många av oss, kändes det som om det var dags att dyka djupare in i detta fascinerande koncept. Jag började läsa på och hittade en artikel på Poosh.com som sammanfattade det hela rätt bra: *Feeling stressed? Turns out, the cure might be a walk in the woods*. Det var då jag bestämde mig för att testa själv och se om det kunde vara något för mig – och kanske för dig också!

Vad är skogsbad?

Forest Bathing, eller shinrin-yoku som det heter på japanska, är en gammal praktik som utvecklades i Japan på 1980-talet. I grunden handlar det om att använda alla sina sinnen för att verkligen uppleva skogen. Låter det enkelt? Det är det – men ändå inte. Det handlar om mer än bara en promenad; det handlar om att helt koppla bort från vardagens stress och verkligen låta naturen få plats i ditt sinne. Lägga bort mobilen, sakta ner och låta alla sinnen – syn, hörsel, lukt och känsel – få uppleva skogens atmosfär.

Hur går skogsbad till? 

Enligt Gary Evans från *The Forest Bathing Institute* handlar skogsbad om att vara närvarande och medveten. Det är inte bara en fysisk aktivitet utan en mental. För att få ut så mycket som möjligt av upplevelsen bör du koppla bort från alla distraktioner och verkligen fokusera på att ta in naturens lugn och dofter.

Fördelarna med skogsbad

Forskning har visat att skogsbad kan sänka nivåerna av kortisol (det så kallade stresshormonet), minska blodtrycket och lindra ångest. Bara genom att vara i närheten av ett träd och verkligen uppskatta dess närvaro, kan kroppens parasympatiska system – det som styr avslappningen – aktiveras. Enligt Dr. Qing Li, författare till *Forest Bathing: How Trees Can Help You Find Health and Happiness*, kan fördelarna med en enda session av skogsbad hålla i sig upp till 30 dagar! Det handlar om att andas in de naturliga kemikalier som träd utsöndrar, så kallade fytoncider, vilket visat sig ha hälsofrämjande effekter.

Hur ofta ska man skogsbada?

Det rekommenderas att tillbringa mellan två och sex timmar i skogen för bästa effekt. Men om det inte är möjligt, kan kortare sessioner oftare ge liknande fördelar. Studier har visat att minst 120 minuter i naturen varje vecka är förknippat med förbättrad välbefinnande.

Hur får du skogsbadskänslan hemma?

För dig som inte har möjlighet att skogsbada så ofta som du önskar, finns det sätt att ta med sig naturens lugn hem:
1. Inred med naturen – Fyll ditt hem med inomhusträd, mossakvarier och andra växter. Studier visar att exponering för natur i hemmet kan minska stress och negativa känslor.
2. Aromaterapi – Doftsinnet spelar en stor roll för hur vi reagerar på stress. Genom att använda eteriska oljor från träd kan du skapa en rogivande atmosfär hemma.
3. Naturens ljud – Spela upp ljud från skogen som ett enkelt sätt att få skogskänsla hemma. Det finns gott om spellistor med skogsljud på exempelvis YouTube eller InsightTimer-appen.

Skogsbad och ditt välbefinnande – en lyxig investering i dig själv

På Stella-Zoe.com vill vi uppmuntra dig att omfamna de små stunderna av lyx i vardagen – oavsett om det handlar om skogsbad, kvalitativa produkter eller hållbart mode. Vi vet att kvinnor idag söker mer än bara yttre skönhet; det handlar om att må bra på riktigt. Våra noga utvalda produkter från exempelvis Bazar Bizar och Wild Planet Aromatherapy erbjuder lyx med en medveten twist – precis som skogsbadet ger ett naturligt och hållbart sätt att hitta balans i livet.

Att ta tid för sig själv och koppla upp mot naturen är inte bara en trend; det är ett sätt att leva, och vi på Stella-Zoe vill inspirera dig att ta de första stegen mot en mer harmonisk livsstil.

Bild: @kamillacollages

Källor:

  1. Forest Bathing: The Complete Guide – Information om shinrin-yoku och dess ursprung i Japan.
  2. The Forest Bathing Institute – Meet the Team – Intervju med Gary Evans om fördelarna med skogsbad.
  3. Study on Forest Bathing and Cortisol Levels – Forskning om hur skogsbad sänker stresshormonet kortisol.
  4. Forest Bathing and Well-Being Study – Studier om hur tid i naturen påverkar välbefinnandet.
  5. How Trees Can Help You Find Health and Happiness – Dr. Qing Lis forskning om skogsbad och dess långsiktiga hälsoeffekter.
  6. Benefits of Indoor Nature Exposure – Artikel om hur du kan skapa naturkänsla i hemmet.
  7. Essential Oils and Forest Bathing – Forskning om eteriska oljor och deras påverkan på välbefinnande.
  8. Forest Soundscapes – En spellista med skogsljud för att skapa lugn i hemmet.