Stärka ditt mikrobiom - påverka din hudhälsa och bromsa åldrandet
Mikrobiom, tänker du? Du kanske har en liten aning eller så gäspar du direkt. Biombaserad hudvård - que, ännu ett nytt försäljningstrick? I en snabb och föränderlig värld kommer det alltid att dyka upp nya begrepp och trender. En av de senaste trenderna som har fått mycket uppmärksamhet är Mikrobiombaserad hudvård. Biombaserad hudvård syftar till att främja spridningen av goda bakterier och på så vis mininera och trycka bort uppkomsten av dåliga bakterier. I likhet med hälsotillskott består mikrobiomsk hudvård ofta av prebiotika, probiotika och postbiotika, som alla stödjer hudens immunförsvar och optimerar dess funktionalitet. Men vaddå de goda och de dåliga bakterierna? Och hur ska jag veta vilka produkter som är bra för min huds mikroflora? I den här inlägget utforskar vi kopplingen mellan mikrobiomsk hudvård och hudens mikroflora.
Vad menas med hudens mikroflora?
På huden fordas tusentals goda bakterier och andra mikroorganismer. Det är där allting börjar och där revolutionen gror, i ditt mikrobiom. Huden är kroppens största organ och ett mycket levande ekosystem som är hem för miljontals mikroorganismer, inklusive bakterier, svampar och virus. Tillsammans utgör dessa mikroorganismer din huds mikroflora. Omfattningen och rollen för denna hudens mikroflora har bara nyligen upptäckts. Förvånansvärt är 90% av vår hud uppbyggd av mikrober, där varje hudcell vakas över av minst 10 hjälpsamma mikroorganismer. Hudens mikroflora bildar en ogenomtränglig labyrint för skadliga mikroorganismer. Den ger också ett skydd mot andra miljöaggressorer. Så pass mycket att många hudproblem inklusive finnar, akne, eksem, rosacea och till och med åldrande trots bero på att vi stör och skadar hudens skyddande mikroflora.
De främsta platserna i huden där mikroorganismer finns:
-
Ytterhuden (epidermis): Här finns det ett lager av döda hudceller och sebum (hudens naturliga olja) där mikrober trivs och bildar en del av hudens naturliga skydd.
-
Talgkörtlarna: Dessa körtlar producerar sebum som hjälper till att hålla huden smidig och fuktig. Mikrober kan också trivas i dessa körtlar.
-
Hårstrån: Mikrober kan finnas på huden runt hårstrån och i hårsäckarna.
-
Svett- och talgkörtlar: Dessa körtlar producerar svett och sebum, vilket kan skapa en miljö där mikrober trivs.
För bara några år sedan visste vi inte mycket om den här "osynliga världen". Men nu vet vi att den spelar en avgörande roll för hudens hälsa och välbefinnande. Hudens mikroflora fungerar som en skyddande barriär mot skadliga mikroorganismer och hjälper till att hålla huden frisk och balanserad.
Vad är mikrobiombaserad hudvård och till vad är det bra?
Mikrobiombaserad hudvård handlar om att vårda och stärka hudens naturliga mikroflora för att i symbios med kroppen främja en hälsosam och strålande hud. Genom att använda produkter som är utformade för att stödja mikrofloran kan du hjälpa till att återställa balansen och skydda din hud mot skador och irritation.
En av de stora fördelarna med hudvård som tar hand om hudens mikroflora är att den kan hjälpa till att lösa många vanliga hudproblem, som akne, eksem och rodnad. Genom att återställa balansen i din hudens mikroflora kan du minska inflammationen och främja läkning.
Hur fungerar mikrobiomhudvård?
Mikrobiomsk hudvård fungerar genom att använda ingredienser som är speciellt utvalda för att stödja din hudens mikroflora. Ingredienser så som prebiotika, probiotika eller andra näringsrika ämnen som främjar tillväxten av goda bakterier på din hud.
Till exempel kan prebiotika fungera som mat för de goda bakterierna och hjälpa dem att växa och trivas på din hud. Probiotika å andra sidan innehåller levande mikroorganismer som kan bidra till att återställa balansen i din hudens mikroflora.
Vilka produkter stödjer hudens mikroflora?
Hudens mikroflora får naturligt sin näring av döda hudceller och talg.
-
pH-balanserad ansiktsrengöring/olja. För att förse mikrofloran med näring från hudvårdsprodukter behöver vi först och främst använda en mild och icke pH-störande rengöring.
-
Hudvård med Prebiotika: Prebiotika är icke-livskraftiga ingredienser som fungerar som mat för de goda bakterierna som redan finns på huden. Genom att tillföra prebiotika till hudvårdsprodukter kan man främja tillväxten av de goda bakterierna och därmed stärka hudens naturliga skydd. Prebiotika kan hjälpa till att återställa balansen i hudens mikroflora och minska risken för hudproblem. Exempel på prebiotika som kan förbättra hudhälsan är:
-
Inulin (från cikoria)
-
Skvalan (från sockerrör)
-
Naturliga växtoljor
-
Alfa-glukan oligosackarid (från sackaros)
-
-
Hudvård med Probiotika: Probiotika å andra sidan är levande mikroorganismer som tillsätts i hudvårdsprodukter för att direkt kolonisera huden med goda bakterier. Genom att applicera probiotika på huden kan man öka antalet goda bakterier och konkurrera med skadliga mikroorganismer. Probiotika kan hjälpa till att stärka hudens naturliga försvar och förbättra hudens hälsa och välbefinnande.
- Barriärstärkande ingredienser som ceramider, niacinamid, glycerin, squalane, hyaluronsyra, pre-, pro- och postbiotika samt centella. Ceramider fungerar ungefär som byggstenar i huden (källa: Maria Ahlgren)
I grund och botten syftar både prebiotika och probiotika till att främja en sund och balanserad mikroflora. Prebiotika fungerar genom att mata och stödja de befintliga goda bakterierna på huden, medan probiotika introducerar nya goda bakterier för att öka mångfalden och balansen i mikrofloran. Båda metoderna kan vara effektiva för att främja hudens hälsa och förebygga hudproblem.
"Utöver hudvård kan du också hjälpa din hudbarriär inifrån", skriver journalisten och författaren Maria Ahlgren, som har gedigen kunskap om hudvård både från in- och utsidan.
Nedan är Marias tips för att förstärka hudens barriär inifrån.
Hudens och tarmens mikrobiom är sammankopplade, så om du ger din inre mikroflora näring kommer det också att synas på din hud, skriver Maria på bloggen Common Clouds. Här är tips på hur du kan stärka hudens barriär inifrån!
1. Försök att vara snäll mot dig själv. Eftersom stresshormonet kortisol är kopplat till en försvagad barriärfunktion är det viktigt att ge dig själv tillräckligt med sömn och tillåta dig själv att stressa av. Öva dig i konsten att vara good enough, tillräckligt bra.
2. Ge din kropp näring. Grönsaker, fiberrik frukt, hälsosamma fetter från fisk, nötter och olivolja är några av många livsmedel som fullproppade med hudstöttande näringsämnen. Särskilt fettsyran Omega-3, som finns i fet fisk, har en positiv inverkan på hudens barriär.
3. Inkludera probiotiska livsmedel - som kimchi, kombucha eller yoghurt - eller ta ett dagligt probiotikatillskott (eller båda). Grönsaker, frukt, baljväxter och fullkornsprodukter är fullproppade med prebiotiska fibrer som fungerar som mat åt de goda bakterierna i tarmen.
4. Ta det lugnt med sockret. Förlåt, vi vet att det är tråkigt :( Socker driver nämligen inflammationer i kroppen, vilket kan påverka huden.
Obalans i hudens bakterieflora?
Störning av de goda mikroberna och en överpopulation av de dåliga är särskilt märkbara vid fall av akne och eksem. Känslig hud eller klåda är också ofta resultatet av en obalans i hudens ekosystem. Journalisten och författaren Maria Ahlgren är en av grundarna till hudvårsmärket Common Clouds som fokuserar på hudvård som stärker hudens naturliga mikrobiom. På Common Clouds blogg skriver Maria följande:
HUR VET JAG OM MIN HUDBARRIÄR ÄR SKADAD?
Vanliga tecken på att din hudbarriär är ur balans är:
- Plötsliga eller förvärrade akneutbrott.
- Huden känns stram och torr, eller till och med kliande.
- Rodnad och överkänslighet.
- Huden känns irriterad, och inflammatoriska tillstånd, som eksem, akne eller rosacea, kan förvärras.
- Överdriven talgproduktion till följd av uttorkning.
Intresset för detta område är så stort att företag nu utvecklar skräddarsydda mikrobiomtestningskit för att upptäcka obalans.
Vad skadar hudens mikrobiom?
- Stark hudvård. Ex:
- Starka tensider t.ex. sulfaterr som SLS och SLES.
- Uttorkande alkoholer som ex: Isopropylalkohol eller Alkohol denat.
- Konstgjorda dofter
- Ftalater Triclosan
- Överexfoliering. Ex:
- Du tvättar eller peelar huden för mycket
- Exfolierande syror som du experimenterar med hemma
- pH-rubbande produkter. Ex: Handtvål i ansiktet
- Föroreningar
- Långvarig stress
- Mediciner som exempelvis Antibiotika
- Överdriven UV-strålning
- Hushållskemikalier
- Simning i klorerade pooler
- Hormonella obalanser kan också störa hudens mikrobiom.
- Hett vatten - eftersom det kan lösa upp hudens talg (en näringskälla för mikroberna).
Detta inlägg blev längre än jag tänkt mig och ändå är det här bara toppen av ett isberg, finns mycket mer att läsa på temat Hudens Mikrobiom.
Om du är nyfiken på varumärken och produkter som gynnar din huds naturliga mikroflora/ de goda bakterierna kommer några tips att kika närmare på här:
Vårt sortiment av produkter som stärker hudens mikrobiom:
Varumärken:
Källor: Odylique.co.uk/blog/ - Skinome - Wiseorganic.se/smartblog - Commonclouds.com/blogs/the-journal - Bild från Pexels.com fotograf och rättigheter: Antoni Shkraba