Clean Beauty - Smink och Trix

Clean Beauty - Smink och Trix

Efter hudvård känns det rimligt att ta nästa steg som för många av oss är smink. Vissa av oss älskar smink och hudvårdsprodukter, andra av oss kanske tycker smink mest tar för mycket tid. Ibland hinns inte allt med och ibland lägger vi massa tid för att få till precis den där kattiga looken vi så ofta möts av i magasin och på sociala medier.

Jag är ju petig med min hudvård när det kommer till innehåll och ingredienser och därför tänkte jag dela med mig av mina favorit sminkprodukter i kategorin Clean Beauty som är utan:

- Silikoner
- Mineraloljor
- Parabener
- SLS
- PEG
- Artificiella dofter
- PFAS-ämnen*
- Plastpartiklar

Utöver det tänkte jag dela med mig av mina sminkknep. 

Så vi sätter igång! :)

I min sminkväska hittar ni just nu Clean Beauty-produkter så som:

Produkter som inte är Clean Beauty men som ändå är favoriter:

Om ni tittar på filmen så ser ni hur sminkningen blir med just dessa produkter. Jag är mellanblond, har blå/grå ögon och ganska neutral till gyllene hudton. Nu är det länge sedan jag såg solen så just nu använder jag färger som matchar min vinterhy. 

Obs! Det finns Clean Beauty varumärken som har både fina läppfärger och ögonskuggor. Finns också superbra mascaror i kategorin t.ex. denna från Kjaer Weis. Tips på Clean Beauty varumärken med bra ögonskuggor är: Jane Iredale och Kjaer Weis En superfin och prisvärd läpprodukt som jag varmt rekommenderar är: Puro Bio's Lipstick pencil i färgen Mauve Pink nr 24 som kostar 74 kr! Fynd, enligt mig! Dock om man har tendens till torra läppar kan man behöva lägga på lite läppbalsam ovanpå!  

Mina 5 bästa tips

- Både utifrån min stereotyp och allmänna

- Tips 1: Ögon. Istället för att använda eyeliner, kajal och hårda markeringar kring ögonen så använder jag en brun till mörkbrun pigmenterad skugga (utan glitter) och lägger på övre och nedre fransraden för att få en intensivare ögonmakeup. Samma skugga använder jag även för att skapa den klassiska "kattiga-ögonlooken" dvs jag följer ögatsform och min yttre/övre ögonfransarsriktning och skuggar snett uppåt för att få till den där kattiga looken. Sedan suddar jag ut till önskad skuggning med hjälp av en ren mjuk borste. Min favoritskugga kommer från Natasha Denona's palette Mini Retro. Jag använder även den rosiga färgen på övre ögonbenets ytterkant ut mot tinnigarna för att harmonisera med bronzern. Se bild nedan för exempel på hur och var du kan sminka ögat.

- Tips 2: Läppar. Ju äldre vi blir ju mindre färg har vi naturligt i våra läppar. Så ett tips som jag fick av en makeupartist en gång vara att våga ha lite mer färg på läpparna. Jag använder fortfarande gärna ganska nude-läppfärger men t.ex. läppstiftet Le Phyto Rouge i färgen Rose Portofino tycker jag ger en bra färgkick till ansiktet. Men för att dämpa färgen något och markera läppkonturerna så använder jag faktiskt Ögonbrynspenna från puroBIO som läppenna. Jag tar läppstift först och använder sedan den "blonda" ögonbrynspennan för att "sudda ut" färgen lite/blanda ut den. Detta tips funkar om du använder en ljusbrun läppenna. Motsatt effekt får du ju givetvis om du använder/har mörkare ögonbrynspenna. 

- Tips 3: Bronzer. Jag älskar bronzer och förutom Cocoa Glow från 100% Pure fuskar jag ibland och använder Tea To Tan Face & Body Bronzer från By Terry. Bronzer ger huden glöd och en lätt solbränd look. Mitt tips är att använda bronzer både i tinnigarna, på nästippen, för att markera käklinjen samt såklart på kinderna. Oftast använder jag enbart bronzer och skippar rouge.  

- Tips 4: Hud. Slutligen tar jag alltid en ren stor borste, tänk puderborste och suddar ut bronzer och skuggor för att blenda in detta så sminket blir "seamless". Vill du kan du avsluta med att använda en ansiktsmist för att låsa in sminket så det håller sig bättre på plats. 

- Tips 5: Borstar. Slutligen så kan jag tipsa om att välja sminkborstar med omsorg. Hitta borstar som passar dig och hur du önskar jobba. Rengör borstarna åtminstone 1 gång/vecka och mixa aldrig för många färger med samma borste då det alltid finns rester kvar från pigment som kan få finishen att se "tyngre" ut. Skaffa exempelvis:
- En foundationborste
- En rougeborste
- En concealerborste
- En skuggborste/ögonskuggor
- En puderborste

Jag har unnat mig superbra borstar som håller länge. Det kan vara dyrare i inköp men med tanke på hur det håller formen och kvaliten över tid kan ibland dom dyra inköpen bli dom billigare i längden. Vilket till slut är både bra för miljön, lyxigare för dig och bättre för plånboken.

Önskar er en fin vecka!

Ha det bra så länge :) /Sofie

Bild och nedan text från janeiredale.se

  1. Ögonlock
    Den rörliga delen när du blinkar. Använd en palettes mediumfärger här.

  2. Globlinjen Platsen där ögonlocket naturligt viker sig. Mörkare färger ger kontur till ögonformen.

  3. Ögonbrynsbenet Området direkt under brynet. Ljusa färger skapar en highlighter-effekt och hjälper till när du tonar färger med varandra.

  4. Övre franslinjen Området på ögonlocket närmast franslinjen. Mörka färger kan användas här i stället för en ögonpenna eller eyeliner.

  5. Yttre ögonvrån Området över/utanför ögat mot tinningen. Mörka färger förminskar och skapar ett djup.

  6. Inre ögonvrån Området över/innanför ögat mot näsroten. Ljusa färger framhäver och förstorar.